събота, 18 февруари 2017 г.

Вредните Съставки В Козметичните Продукти

 Гост маг. фарм. Надежда Йорданова

Снимка: Интернет

От доста време исках да направя публикация на тема  "Вредните съставки в козметичните продукти". Интернет е пълен със статии за вредни и опасни съставки. Рекламни кампании ни успокояват какво даден продукт не съдържа с големи надписи "БЕЗ". Но аз не искам да се основавам на интернет публикации - там може да пише всичко. Считам, че това е тясно специализирана тема и по нея съответно трябва да се дава думата на специалисти в областта. Ето защо, днес на гости в блога е магистър фармацевт Надежда Йорданова.

Снимка: Интернет

Тя  е родена в гр. Бургас, където завършва средното си образование. В Медицински университет – София става магистър-фармацевт. Защитава с отличен дипломна работа в направление „Фармакология, токсикология и фармакогнозия“  в гр. Хайделберг, Германия, през 2013 г. Интересите ѝ включват токсикология, козметология и фармакология. Работила е в аптека и като мед. представител на козметика. Владее английски език и често събира информация от чуждоезични научни източници със солидна репутация.

Ето и нейните кратки отговори за най-разпространените в рекламите съставки на козметичните продукти:

1. Какво представляват парабените и опасни ли са?
Парабените са естери на парааминобензоената киселина. Използват се като консерванти в козметиката. Предимствата им са, че са евтини и ефективни срещу много микроорганизми. По отношение на безопасността им - противоречиви данни. Има сведения, че с времето се натрупват в тъканите, тъй като проникват в кожата лесно. Поради сходството им с естрогените (женски полови хормони) се счита, че може да са фактор в образуването на естроген-зависими тумори на гърдата. Това обаче (евентуално) се получава след дългогодишна употреба. Моят съвет е - ясно е, че от парабените няма да избягаме, но да бъдем внимателни, особено ако имаме в семейството си случаи на рак на гърдата. Много ме вбесява да видя продукт с 4-5 вида парабени, наблъскани вътре, а полезни вещества - никакви.

2. Силиконите запушват ли порите? Вредни ли са?
Силиконите са синтетични... и това е единственото "лошо" в тях. Аз също много дълго вярвах сляпо, че са вредни, и ги избягвах за себе си и за пациентите си. Но, откакто започнах сериозно да се занимавам с козметика и да търся истината, открих, че дори напротив - от тях има полза, особено за мазна кожа с големи пори. Силиконите са с големи молекули и не навлизат навътре в пората. Заемат само повърхността й, където образуват защитен филм срещу другите нечистотии. Използвам активно силиконова база за грим и се чувствам чудесно с нея. Лицето ми се заглажда и нямам нужда да ходя толкова често на козметик, въпреки че съм с комбинирана кожа и склонна към комедони. При това не са алергени, въпреки че и за това ги набеждават - силиконите са страшно инертни вещества, вършат си работата и не пречат на никому. Не бива да се поддаваме на параноя.

3. Какво е SLS?
SLS е съкращение от Sodium Lauryl Sulphate - натриев лаурил сулфат. Той е почистващ агент от класа на анионните повърхностно активни вещества. Тези вещества са с двойствена природа. Грубо казано - част от тях обича водата и се свързва с нея, а другата им "половина" се вкопчва здраво в мръсотията и я изтегля навън. Това е начинът им на действие. Проблемът с SLS е, че е много силен. Заедно с нечистотията премахва всички мазнини по кожата, включително така нужния й себум. По този начин я изсушава. Като защитна реакция жлезичките започват да отделят дори още повече себум и кожата става все по-мазна, навлиза се в порочен кръг. В това отношение са по-зле само ALS (амониев лаурил сулфат), който умолявам да се избягва на всяка цена. и сапунът. Натриевият лаурил саркозинат е добрият избор, когато става дума за измивни вещества. Той се различава от SLS по това, че е по-нежен и не тормози кожата толкова.

Снимка: Интернет

4. Опасни ли са консервантите в козметиката? Във всеки продукт ли присъстват?
Ох, консервантите са много обширна тема и няма как да бъдат обхванати. В блога си съм писала за консерванти поне 3 статии и ще има и още. Просто са толкова много и различни вещества. Парабени, феноксиетанол, лимонена киселина, р-анисова киселина и етерични масла - всички могат да се ползват за консерванти и имат плюсове и минуси. За съжаление при повечето водосъдържащи продукти просто не може без консерванти, защото водата е живот, а животът в козметиката ни са гъбичките и бактериите. Ако искаме да избягваме максимално консерванти, е добре да се ориентираме към твърди козметични продукти, без вода. Като цяло - 100% безопасен консервант няма. Но, бактериите и гъбичките са в пъти по-опасни, така че сме прецакани при всички положения.

5. Кои са петролните продукти в козметиката? Вредни ли са?
Скоро правих проучване във връзка с нова статия и открих някои смущаващи неща. Петролните продукти в козметиката са вазелин (парафин) и минерално масло. При тях ме притеснява, че проникват през кожата и има натрупване в тъканите след дългогодишна употреба (има научни изследвания, които съм посочила в блога си като източници).
Освен това, при обработката им могат да се получат примеси (онечиствания), които са доказано токсични. За тях, обаче, има строга регулация за максимално допустими нива в козметиката, така че това като че ли не е чак такъв проблем, поне за мен. Ако някой ми предложи продукт със страхотен състав, в който единствения му недостатък е съдържание на парафин - бих го ползвала.

Снимка: Интернет

6. Какво представляват изкуствените аромати и оцветители? Наистина ли са толкова опасни, колкото ни внушават от рекламите?
Не са отровни, обаче са сериозни алергени и откровено казано, никак не ги одобрявам. Причината е, че просто няма полза от тях, а има риск от чувствителност. Консервантите поне си имат място - пазят от бактериални и гъбични замърсявания, които могат да ми докарат жестока инфекция. Обаче да рискувам да се обрина, само за да ми мирише под душа на хубаво - не, мерси. Ако искам приятна миризма, ще си запаля ароматизирана свещ. Винаги търся козметика без оцветители и аромати. Поставянето им в продуктите е рекламен трик с цел продажба, а не грижа за кожата ми и мен самата.

7. Всъщност кои съставки в козметиката трябва да избягваме? Под какви наименования да ги открием в описанието на състава?
Задължително отбягвам аромати (парфюм), оцветители и дразнещи вещества - ментол, лимонен, лимонол, спирт (денатуриран алкохол). Ментолът и лимоненът са вещества, съдържащи се естествено в етеричните масла, но в количествата, в които ги слагат в козметиката, често са дразнещи. Алкохолът е най-големият враг в дългосрочен план на кожата - изсушава, дразни, зачервява, влошава акнето... Не разбирам как го слагат в козметичните продукти.

Прекрасната Надя, на която благодаря за отделеното време, може да намерите на нейния сайт: Инфармация и във Facebook: Инфармация

Надявам се информацията от краткото ни интервю да ви е полезна при избора на козметика. Хубаво е, когато не сме сигурни в източниците, които намираме, да се обърнем към специалисти в областта. Те могат да ни дадат най-точни и добри съвети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар